Degustacja win z Pomorza Zachodniego oraz specjalnie przygotowanych potraw, a także prelekcje na temat winiarstwa zaplanowano podczas drugiego Festiwalu Wina Pomorza Zachodniego. Impreza rozpocznie się 20 maja na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
„Mamy już na Pomorzu Zachodnim kilkanaście winnic, ale wiemy, że kolejni zainteresowani (…) podpatrują naszych pionierów i pewnie możemy się spodziewać dalszego rozwoju winiarstwa. My temu kibicujemy, bo jest to element uzupełnienia naszej ciekawej oferty i wzbogacenia – i tak już, uważam, bogatych – smaków Pomorza Zachodniego” – powiedział w środę podczas briefingu prasowego marszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.
Organizatorzy zdecydowali się na kolejne wydarzenie po – jak wskazali – „spektakularnym sukcesie frekwencyjno-rozrywkowym” pierwszej takiej imprezie w listopadzie ub.r. W ciągu dwóch dni festiwalu dziedziniec Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie odwiedziło wówczas ponad 5 tys. osób.
Jak przekazano, impreza ma na celu „promowanie regionalnych win z winogron, popularyzację szeroko pojętej kultury wina, w tym szczególnie zachodniopomorskich tradycji winiarskich oraz integrację branży winiarskiej”.
„Dbamy też o kulturę spożywania tego trunku, więc nie wyobrażamy sobie, żeby wino było spożywane nie w naczyniu do tego przeznaczonym, tak że specjalnie na tę okazję będzie można nabyć kieliszek festiwalowy, a dla tych osób, które nie będą chciały tego zrobić, będzie funkcjonowała wypożyczalnia kieliszków. I oczywiście – można przyjść z własnym kieliszkiem” – powiedziała Marta Sidorkiewicz ze Stowarzyszenia „Winnice Pomorza Zachodniego”.
Wśród atrakcji znalazła się nie tylko degustacja regionalnych win z dziesięciu zachodniopomorskich winnic, ale też specjalnie przygotowana oferta gastronomiczna w foodtruckach oraz regionalne przekąski. Planowane są też prelekcje związane z winiarstwem i enoturystyką oraz koncerty.
Festiwal rozpocznie się w piątek 20 maja i potrwa do niedzieli 22 maja. Wstęp będzie bezpłatny.
Źródło/PAP