Stowarzyszenie Jadłodzielnia Szczecin apeluje o niemarnowanie jedzenia. Potrawy, które zostały po świętach, można przynosić do lokalu przy ul. Żółkiewskiego oraz do całodobowych szafek jadłodzielniczych.
Idea niemarnowania żywności i dzielenia staje się coraz powszechniejsza. Ta świadomość z każdym rokiem wzrasta wśród społeczeństwa” – powiedziała w rozmowie z PAP prezes Stowarzyszenia Jadłodzielnia Szczecin Elżbieta Abramowicz.
Jak dodała, mieszkańcy przekazywali namiar przygotowanych potraw już podczas świąt. Można to było zrobić korzystając z szafek jadłodzielniczych.
„Ludzie zostawiali swoje nadwyżki w szafkach, które są ogólnodostępne i rozlokowane w różnych miejscach na terenie miasta” – dodała Abramowicz. Były to m.in. sałatka, ciasta i żurek świąteczny.
Do Jadłodzielni można przynosić niemal wszystkie produkty, z wyjątkiem surowego mięsa i jaj oraz alkoholu. Pozostawione potrawy powinny być odpowiednio zapakowane oraz zawierać informację, kiedy zostały zrobione.
Potrawy można zostawiać w ośmiu całodobowych szafkach. Na stronie www.jadlodzielniaszczecin.pl znajduje się ich szczegółowa lokalizacja.
Czynny jest też lokal przy ul. Żółkiewskiego 4, potrawy przynosić można do godz. 18.
Źródło/PAP