7.7 C
Szczecin
26 kwietnia 2024
Wiadomości

Flota Polskiej Żeglugi Bałtyckiej powiększy się o dwa promy

Pierwszy zostanie kupiony lub wyczarterowany, drugi zbuduje gdańska stocznia.

Prezes PŻB Andrzej Madejski powiedział w poniedziałek podczas konferencji prasowej w Szczecinie, że obie jednostki będą pływać na linii Ystad – Świnoujście: – Pierwszy prom ma trafić do PŻB w 2025 lub w 2026 roku i będzie pochodzić z programu Batory, czyli zostanie wybudowany w polskiej stoczni. Dodatkowe dofinansowanie, które dostaliśmy ze skarbu państwa, umożliwi nam natomiast – do końca przyszłego roku – zakup nowego lub wyczarterowanie używanego promu.

Marek Gróbarczyk, wiceminister infrastruktury, dodał, że na zakup lub wyczarterowanie promu PŻB dostała z budżetu państwa 140 milionów złotych: – Pandemia uderzyła w Polską Żeglugę Bałtycką, ponieważ ta firma realizuje tylko przewozy pasażerskie. Jedynym sposobem na dynamiczny rozwój spółki jest znalezienie środków na dofinansowanie i pozyskanie nowych jednostek.

Zdaniem Czesława Hoca, posła PiS-u inwestycja wzmocni pozycję PŻB: – Polska Żegluga Bałtycka z siedzibą w Kołobrzegu to silna marka i duma regionu. Spółka jest potentatem na rynku żeglugi promowej na Bałtyku. Wyzwaniem jest utrzymanie tej pozycji i rozwój firmy.

Polska Żegluga Bałtycka posiada obecnie pięć promów o łącznej linii ładunkowej 10 kilometrów.

Źródło/Fot. prk24.pl

Related posts

Dodatkowe środki na program „Posiłek w szkole i w domu”

AZ

PIE: wzrost PKB Polski w 2022 r. wyniesie 4,3 proc.

AZ

Finał Regat Bałtyckich w Szczecinie. Startują „Żagle 2021”

Admin

Kolejny krok do niezależności energetycznej. Coraz bliżej powstania farm wiatrowych na Bałtyku 

KM

MRiRW chce przeznaczyć 60 mln euro na trwałe zaprzestanie działalności połowowej

AZ

Dwie inwestycje za ponad 2,5 mln zł powstaną w gminie Gryfino

AZ

Zostaw komentarz

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie