Degustacja win z Pomorza Zachodniego oraz specjalnie przygotowanych potraw, a także prelekcje na temat winiarstwa zaplanowano podczas trzeciego Festiwalu Wina Pomorza Zachodniego. Wydarzenie rozpocznie się 21 kwietnia na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
„W tym roku dwunastu winiarzy zachodniopomorskich będzie prezentowało swoje najwspanialsze produkty winiarskie, ale również będzie można degustować sery, przetwory rybne, ryby, wędliny przygotowane w sposób tradycyjny” – powiedziała podczas konferencji prasowej członkini Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Anna Bańkowska.
„Winnic na Pomorzu Zachodnim przybywa, już mamy ich ponad dwadzieścia” – dodała Bańkowska. „Festiwal to jednak nie tylko degustacja, ale również szereg wydarzeń kulturalnych, które będą miały miejsce na dziedzińcu przez te trzy dni” – podkreśliła.
W programie festiwalu zaplanowano m.in. atrakcje muzyczne, cykl wykładów na temat historii winiarstwa na Pomorzu Zachodnim, wytwarzania wina czy serwowania go w odpowiednim połączeniu z potrawami.
„Cieszymy się, że mamy takie miejsce raz do roku, gdzie możemy zaprezentować naszą pasję i się nią dzielić. Przy pierwszym festiwalu dużo osób nie znało naszych produktów, a na drugim już przychodzili po konkretne produkty. Ta świadomość i edukacja enologiczna u nas jest coraz większa” – powiedział Jacek Turnau z winnicy w Baniewicach.
Jak przekazali organizatorzy, w pierwszej i drugiej edycję festiwalu uczestniczyło ponad 10 tys. osób z kraju i zagranicy.
Festiwal rozpocznie się w piątek 21 kwietnia i potrwa do niedzieli 23 kwietnia. Wstęp będzie bezpłatny.
Źródło/ PAP/ Fot. pixabay.com