Chciał dać fusom nowe życie, więc robi z nich doniczki. To innowacyjny pomysł szczecińskiego licealisty.
17-letni Patrik Domenico Fassero Gamba z Liceum Ogólnokształcącego im. Sybiraków wymyślił, jak z fusów po kawie otrzymać kompozyt polimerowy, z którego można produkować biodegradowalne doniczki. Jak mówi, pomysł powstał w restauracji rodziców, którzy do Szczecina przyjechali z Włoch.
– W skrócie mówiąc: zbieram fusy, później je suszę i przechodzę do wytwarzania mojej matrycy. To baza kompozytu, która jest wytworzona ze skrobi ziemniaczanej i glicerolu. Później mieszam to razem i prasuję przez trzy minuty w 130 stopniach, gdzie otrzymuję końcowy produkt – mówi Fassero Gamba.
Opracowanie projektu było możliwe dzięki współpracy z ZUT-em. Uczeń zaprezentował swoje odkrycie w prestiżowym konkursie naukowym Explory 2022.
Źródło/RadioSzczecin.pl