Nowy magazyn Banku Żywności im. Jacka Kuronia otwarto w czwartek w Szczecinie. Nadwyżki wyprodukowanej żywności przyjmowane będą przy ul. Hryniewieckiego 1.
Mający ponad 300 mkw. magazyn przy ul. Hryniewieckiego będzie pełnił rolę głównego źródła redystrybucji nadwyżek wyprodukowanej żywności.
„Misja Banków Żywności wiąże się z pozyskiwaniem żywności tej krótkoterminowej, ale też z dłuższym terminem bezpośrednio do dystrybutorów, producentów żywności, ze sklepów handlowych, która jest bezpośrednio dystrybuowana i przekazowa do organizacji pozarządowych, a dalej bezpośrednio do osób potrzebujących” – tłumaczy prezes Banku Żywności im. Jacka Kuronia w Szczecinie Piotr Nagórski.
Pozyskane produkty trafiają do organizacji i instytucji społecznych z całego regionu, m.in. do jadłodajni, domów pomocy społecznej, świetlic środowiskowych, domów dziecka, noclegowni, ośrodków pomocy społecznej czy do domów samotnej matki. W bazie zarejestrowanych jest ponad 40 organizacji.
„Sytuacja związana z wojną na Ukrainie spowodowała, że tej żywności jest mniej. Dużą część staramy się przekazywać uchodźcom, ale na co dzień żywności jest wystarczająco” – dodał Nagórski.
Według szacunków szczecińskiego Banku Żywności z pomocy korzysta ponad 15 tys. osób.
Źródło/ PAP/ Fot. gs24.pl