Wchodzi w życie kolejna faza luzowania obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa. Od piątku 28 maja będzie m.in. można zjeść w restauracji czy choćby pójść na siłownię i basen. To niejedyne zmiany. Co jeszcze będzie otwarte od piątku? Oto pełna lista i zasady luzowania obostrzeń.
Poluzowanie w gastronomii wynika z rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, które weszło w życie 15 maja br.
Obostrzenia: nowe zasady od piątku 28 maja
Zgodnie z nim od piątku 28 maja do 5 czerwca restauracje, także te w hotelach, oraz placówki gastronomiczne mogą przyjmować klientów wewnątrz lokali, a nie tylko w ogródkach na świeżym powietrzu, jak to się odbywa od 15 maja.
Wznowienie działalności wewnątrz lokali musi się odbywać w ścisłym reżimie sanitarnym. Oznacza to, że:
• możliwe jest maksymalnie 50-proc. obłożenie lokalu;
• obowiązuje dystans między stolikami – zajęty może być co drugi z nich;
• odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m;
Ta ostatnia zasada nie obowiązuje, jeśli między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.
Dodatkowo, każdy wchodzący do restauracji musi mieć zakryte maseczką usta oraz nos; może je odsłonić przy stoliku.
Luzowanie restrykcji: siłownie, baseny, solaria
Według rozporządzenia także od piątku do 5 czerwca ponownie można prowadzić gry na automatach, działalność mogą wznowić także kasyna. Obowiązuje limit jednej osoby na 15 metrów kw. powierzchni danej działalności; obsługa oraz klienci mają obowiązek zakrywania ust i nosa.
Zgodnie z nowym prawem czynne są baseny dla wszystkich, ale z litem 50 proc. obłożenia obiektu, a także siłownie, kluby fitness, solaria – tu obowiązuje limit: jedna osoba na 15 m kw. w reżimie sanitarnym.
Co z weselami i komuniami?
Mogą odbywać się od piątku imprezy okolicznościowe w lokalu (m.in. wesela i komunie), do 50 osób; do limitu nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione przeciw COVID-19.